Gerda van Kersbergen

Contactgegevens
gmvankersbergen@kersland.nl
0633766771


(Gouda, 1954)

Opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht

Afgestudeerd in Monumentale Vormgeving met als hoofdvak boetseren en bijvak textiele vormgeving.

Na de academie boetseerde ik in klei en was, mensfiguren, dieren en vooral portretten.

In de loop der tijd werkte ik daarnaast met veel verschillende materialen. Rode draad is de aantrekkingskracht die de natuur op mij heeft. De verschijningsvorm, de aard en de mechanische werking van dingen, de groei van planten en bomen, de liefde voor vogels, het licht.

Het beeldende werk is voor mij een manier om beter te zien, verbinding te maken met de omgeving, te registreren. Vorm daaraan te geven.

Met de houtskooltekeningen ben ik zo’n tien jaar geleden begonnen. Ze zijn ontstaan vanuit de verbondenheid met het nabije landschap en de natuur. De behoefte om stil te staan bij het licht op bomen en gras, de vorm van een schaduw of wolk, de strakke lijn van een slootje, de diffuse lijn van een paadje door hoog gras, de massiviteit van een dijk, de holte van een kuil. In de loop van de tijd begon ik te zien waarnaar ik kijk: lijn, vorm, licht, ruimte.Ik beperk me tot eenvoudig materiaal: houtskool, papier, verdunde inkt. De manier  waarop ik het gebruik zorgt voor concentratie, aandacht en toewijding.

De sjabloondrukken, waarmee ik ongeveer een jaar geleden begon, vormen een stroom waarbij ik planmatig te werk ga met liniaal en geodriehoek. Bijna elke druk is een vertrekpunt voor een volgende. Steeds ben ik nieuwsgierig naar variaties én naar wat de pers ermee doet. Ik experimenteer en leer voor mij nieuwe technische zaken als inkt mengen, druk van de pers enz. In de druksels gaat het over dezelfde elementen als in de tekeningen: licht, ruimte, lijn en vorm. Het balanceren op de grens van het platte vlak en de illusie van ruimtelijkheid vind ik inspirerend.

Vanaf 1995 werk ik samen met Corien Ridderikhoff, keramiste in Amsterdam. Ik schilder op door haar gemaakt gebruikskeramiek. Wij werken vrij en in opdracht van vele particulieren. Voor ‘A Curious Group of Hotels’ maken wij kopjes, tegels en bekers voor de hotels in Amsterdam, Londen en Parijs.
www.corienridderikhoff.nl
www.curioushotels.com

Voor Het Genootschap voor Reclame (www.gvr.nl) maak ik sinds 1998 de tijdens het jaarlijkse hanendiner uit te reiken prijzen, de Coq de Grand Honneur en de Coq d’Honneur voor personen die zich hebben onderscheiden in de communicatie.
zie beelden